מילון מונחים
דף זה מכיל אוסף של מונחים מקצועיים מתחום הפנסיה ושוק ההון, אשר כדאי להכיר:
אירוע מזכה
או בשמו המלא – אירוע פנסיוני מזכה – הוא האירוע אשר גורם לפריעת כספי תכנית הפנסיה, אם במזומן או בדמות קצבה חודשית. האירועים יכולים להיות גיל הפרישה כמובן, נכות, אובדן כושר העבודה או פטירה, בהתאם לסוג הביטוח הפנסיוני בו בחר המבוטח.
ביטוח מנהלים
גם כאן מדובר בחיסכון עם מוטיב ביטוחי, אך בניגוד לקרן הפנסיה, ניתן להחליט על משיכת כל הכספים בבת אחת. בנוסף, ביטוח מנהלים מאפשר לקבוע מראש את סכום הקצבה בה יזכה החוסך כשיפרוש – בלי קשר לאופי הצבירה.
גיל פרישה
הגיל בו מכירה המדינה כגיל הפרישה לגמלאות. עובד בגיל זה יכול לסכם עם מעסיקו על סיום העבודה וגם להיפך, כאשר המעסיק לא יהיה חייב בתשלום פיצויים לעובד. כיום, גיל הפרישה לגברים עומד על 67 ולנשים על 62, אך המטרה היא להעלות את גיל הפרישה לנשים ל-64. למד עוד על גיל פרישה.
דמי גמולים
הכספים אשר מועברים לקרן הפנסיה על ידי העמית ועל ידי המעסיק שלו (במקרה והוא אינו עצמאי). לרוב, העמית יפריש כ-5.5% ממשכורתו לפנסיה, כשהמעביד יוסיף עוד 12 אחוזים – שישה לפנסיה ושישה לקופת הפיצויים.
דמי ניהול
סכומים שנגרעים מידי תקופה (לרוב אחת לרבעון) מהסכום שהצטבר בתוכנית הפנסיה – מעין עמלה על ניהול התיק. הסכומים נקבעים מראש בהסכם הפנסיה בין החברה לחוסך, בשיעור של עד 6% מהסכום הכולל. דמי הניהול נלקחים לעיתים לא רק על ניהול החיסכון עצמו, אלא גם מדמי הביטוח.
היוון כספי הפנסיה
בשלבים מסוימים יכול החוסך לבקש חלק מהכספים שחסך לאורך השנים, כלומר – להוון אותם. יש לכך תנאים שונים ובכל מקרה, לא יוכל המבוטח למשוך את כל הסכום (ואפילו לא חצי ממנו, למעשה). המטרה היא להבטיח כי גם לאחר המשיכה, יזכה החוסך לפנסיה ראויה ולקצבה בשיעור עליו הוסכם מראש, לכמה שיותר שנים.
הטבות במיסים
חוסכים לקרנות פנסיה זוכים להטבות מס רבות. כך למשל, עצמאיים יזכו לפטור ממס בעת קבלת כספי הפנסיה ודמי התגמולים שלהם (עד לשיעור מסוים) נחשבים להוצאה מוכרת – מה שהופך את ההשקעה הזו לכדאית ביותר.
מאזן אקטוארי
כאשר אדם מחליט להשקיע בקרן פנסיה מסוימת, הוא מקבל התחייבות לגבי הקצבה שיקבל לכשיגיע לפנסיה – התחייבות שתלויה בנכסי הקרן, אשר עשויים לעלות או לרדת בהתאם לאפיקי ההשקעה של הקרן. במקרה בו נכסי הקרן לא מכסים את ההתחייבות הזו, הרי שהקרן מציגה גירעון אקטוארי. אם שווי נכסי הקרן גבוה מהתחייבויות אלו, הרי שיש כאן עודף אקטוארי. כל קרן שואפת להגיע לאיזון אקטוארי, בעזרת כלים שונים (ע"ע תשואה דמוגרפית).
משכורת מבוטחת
כאשר אדם מחליט להצטרף לתוכנית פנסיה כלשהי, הוא למעשה מבטח את המשכורת שלו, כלומר – מבטיח כי עבור שיעור מסוים של משכורת, יקבל קצבה כלשהי במסגרת אותה תוכנית. כך הוא יודע כי גם אם משכורתו בפועל ירדה מעט, הקצבה לה יזכה בעת שיפרוש לא תשתנה. אם המשכורת תעלה משמעותית, הוא רשאי להגדיל בהתאם את שיעור המשכורת שתבוטח במסגרת התכנית בה בחר.
עמית
אדם אשר הצטרף לתוכנית פנסיה כלשהי אך עדיין לא פרש לגמלאות.
פנסיה מאוחרת
פרישה לאחר גיל הפרישה הקבוע בחוק תיקרא פרישה מאוחרת – אשר מקצרת, לכאורה, את תקופת הפנסיה אך תזכה את הפורש לרוב בכספים גבוהים יותר מהמתוכנן.
פנסיה מוקדמת
אדם אשר מחליט לפרוש לפנסיה לפני שהגיע לגיל הפרישה, ייחשב כמי שיצא לפנסיה מוקדמת. חשוב לציין כי פנסיה מוקדמת חייבת להתבצע בתיאום עם המעסיק – ותזכה את הפורש לרוב בתשלום חלקי של קצבת הפנסיה.
פנסיה מקיפה
תוכנית פנסיה כזו כוללת את שלושת סוגי הפנסיה – זקנה, נכות ושאירים – ותזכה את החוסך בכספי הפנסיה בכל אחד מהמקרים הללו. למעשה, תוכנית כזו תגרום להפרשת כספי החיסכון בכל אירוע מזכה שהוא. לקריאה נוספת: מהי פנסיה מקיפה.
פנסיית זקנה
הפנסיה בה רובינו מחזיקים – פנסיה אשר תעניק לאדם את הסכום שחסך ברגע שיפרוש לגמלאות ויפסיק לעבוד
פנסיית נכות
פנסיה אשר משולמת לחוסך במקרה בו נפגע כושר העבודה שלו בשיעור של 75% ומעלה.
פנסיית שאירים
פנסיה שמטרתה להבטיח את המשך השתכרותם של קרוביו של החוסך, במידה וילך לעולמו – אלו האלמן או האלמנה וילדיהם המשותפים.
קופת גמל
כלי לחיסכון בו ניתן להשתמש גם לטובת הפנסיה. עם זאת, מדובר בחיסכון רגיל ללא אפיק ביטוחי, שאינו מבטיח קצבה קבועה עם הפרישה לפנסיה – אלא רק את הכספים שהצליח העמית לחסוך לאורך השנים.
קצבה
הסכומים אותם יקבל החוסך מידי חודש, בהתאם לאירוע המזכה ולסיכומים שנקבעו מראש בינו לבין מפעילת תוכנית הפנסיה. כיום, רוב תוכניות הפנסיה כוללות קביעה מראש לגבי גובה הקצבה ממנה ייהנה החוסך – אם ללא תלות בקצב הצבירה וגובה דמי התגמולים ואם תוך תלות בנתונים אלו.
קרנות ותיקות
קרנות פנסיה שהוקמו לפני ה-1.1.1995 – קרנות שאין אפשרות להצטרף אליהן היום והן נחשבות קרנות סגורות לחוסכים חדשים.
קרנות חדשות
קרנות פנסיה שהוקמו לאחר ה-1.1.1995 ומאפשרות להצטרף אליהן. הן גם נהנות מתשואה מובטחת על שליש מהנכסים שלהן – הבטחה שניתנת על ידי המדינה והופכת אותן ליציבות ומבוקשות מאוד.
קרנות כלליות
קרנות שאינן זוכות לתשואה מובטחת מהמדינה, ומספקות נכון להיום אך ורק אפשרות למסלול פנסיית זקנה. בהתאם, הן לא גובות דמי ניהול ביטוחיים, אלא רק על כספי החיסכון.
קרן פנסיה
תוכנית חיסכון משולבת ביטוח, אשר מבטיחה לעמית קצבה לאורך כל תקופת הפנסיה, מהרגע בו יחליט לפרוש, בהתאם למשך ההפקדה ושיעורה.
תקופת אכשרה
הזמן בו על העמית להיות חבר בתכנית הפנסיה, לפני שיוכל לקבל זכויות כלשהן בה. לרוב, תקופת האכשרה היא חמש שנים, אך ישנם סוגים שונים של תוכניות פנסיה אשר גוררים אחריהם תקופות אכשרה שונות – בהתאם להחלטת החברה המפעילה את התוכנית.
תשואה
מושג כלכלי שמתייחס לשינוי בערכי הנכסים בהם בוצעה השקעה. במקרה של תוכניות פנסיה, התשואה מתייחסת לריבית על הכספים שנצברו בקופה ולשינוי בערכי הנכסים בהם בוצעה ההשקעה.
תשואה דמוגרפית
לכל קרן פנסיה יש, כאמור, ערך אקטוארי (ע"ע). כאשר זהו ערך חיובי, העודפים מחולקים בין עמיתי הקרן וכאשר הערך שלילי, החוסר מושלם מכספי החוסכים. החלוקה הזו נקראת תשואה דמוגרפית, משום שהיא תלויה בנתונים אישיים של עמיתי הקרן. כך, למשל, אם התרחשו מספר אירועים פנסיונים מזכים תוך זמן קצר, הקרן תידלדל לתקפה קצרה ותיקלע לגירעון אקטוארי – שיתורגם לתשואה דמוגרפית שלילית.
תשואה כוללת
התשואה נמדדת בפרקי זמן שונים – אחת לשנה, אחת לרבעון וכדומה. תשואה כללית היא התשואה שהצטברה לאורך כל זמן ההשקעה, מהרגע בו נפתח הכלי ועד לרגע המדידה.