פנסיה

משיכת כספים מקרן הפנסיה

ממשלת ישראל מבצעת לא מעט פעולות על מנת להבטיח את רווחת חיי תושביה, כאשר אחת מהן מתגלמת ב''חוק הפנסיה'' המאפשר לכל עובד מעל גיל 21 ועובדת מעל גיל 20 הפרשה לביטוח פנסיוני. דרך חוק זה מתאפשר לאזרחי ישראל הרבים, לייצר לעצמם רשת בטחון עצמאית גם אם אינם הצליחו לייצר די הכנסה בכדי להפקיד לקרן פנסיה.

חוק זה נכנס לתוקפו לאחר שישה חודשי עבודה, כאשר 6.6% מסך ההפרשה מופקד מצידו של העובד ואילו 12.5% מצידו של המעסיק. עם זאת אחוז ההפרשה עלול להשתנות בין עובדים ממשלתיים לעובדים שכירים במשק ולבין עובדים עצמאיים, כאשר גם שכירים בחברות ממשלתיות וגם שכירים במגזר הפרטי יכולים לבחור את קרן הפנסיה שלהם בעצמם. אך במקרים של אבטלה וצורך בכסף נזיל, האם קיימת האפשרות לבצע משיכת כספים מקרן פנסיה?

 

פנסיה-שכירים עצמאים ושאר המרכיבים

חשיבותה של קרן הפנסיה כיום הרבה יותר מודעת משנים עברו, שכן חוק כזה שעובר הינו בתכליתו לאפשר גם למשתכרים בעלי ממוצע הכנסה נמוך, להנות גם מקרן פנסיה גם בגיל הפרישה. עם זאת כמו שציינו מעל קרן הפנסיה מורכבת מכמה מרכיבים, הראשון הוא כמובן חלקו של המעסיק שכולל גם כ8.33% פיצויים וכמובן תגמולים.

אל מרכיבים אלו נוספים גם חלקו של העובד, אך גם כן דמי ניהול אשר יהיו מחושבים מקסימום עד 0.5%. אבל כאשר מדובר בפנסיה של עצמאים המצב מעט שונה, כאשר התשלום הפנסיוני שלהם מתחלק לשתי מדרגות כאשר הראשונה היא עד חצי מהשכר הממוצע בשוק ותגבה כ4.5% מעצמאי. המדרגה השנייה מצד שני תגבה כ12.55%, כאשר השכר יהיה מעל לחצי מהממוצע בשוק.

ולצד כל המרכיבים מומלץ לדעת כי החוק בישראל הביא גם לשורה של תקנות שונות ומכרזים, כמו ''פנסיה ברירת מחדל'' אשר מדדה בין היתר את דמי הניהול ומרכיבים נוספים. מכרז זה עזר למשרד האוצר להחליט איזו קרן פנסיה תהיה הכי משתלמת, עבור עובדים שלא החליטו לאן לשייך את קרן הפנסיה שלהם. עם זאת חשוב לדעת כי כל חברות הפנסיוניות מחויבות להירשם כחברה עפ''י חוקי החברות ולהיות מאושרת על ידי המומנה על שוק ההון בטוח וחיסכון במשרד האוצר. 

 

קראו בנושא:

 

מה משמשים הפיצויים ומה זה אומר למשוך אותם?

ומבין מרכיביה השונים של קרן הפנסיה, מרכיב הפיצויים הפך לדי שכיח בשנים האחרונות כאשר לא מעט עובדים הנמצאים בין עבודות, מבצעים משיכת כספים מקרן הפנסיה. תופעה זו נחשבת לדי מוכרת ומרכיב הפיצויים הוכן אליה מ''בעוד מועד'', שכך מצליח המעסיק ''לכסות'' את עצמו מפני דמי פיצויים בגין פיטורין בכל עילה ומאידך יכול העובד למשוך כספים במקרים של אבטלה למשל.

ביצוע של משיכת כספי הפיצויים בקרן הפנסיה יש כמה תנאים לכך, כאשר המרכזי מבניהם הוא סיום יחסי עובד מעביד. עם זאת מקרים של משיכת הפיצויים שלא כדין חוק הפיטורין, יגררו חויב מס ולכך גם קיימים שורה של תנאים לקבלת פטור מתשלום זה כמו תשלום פיצויים שאיננו עובר את תקרת השניים עשר אלף שקלים לכל שנת עבודה ועוד תקנות שונות.

כיצד מושכים ומתי?

משיכת כספים מקרן הפנסיה תותר בדומה למשיכת כספי הפיצויים ותיעשה עם הוכחה על סיום התקשורת בין העובד למעסיק, יחד עם פנייה אל רשויות המס ותכלול טופס 161. טופס זה יכלול את כל חיובי המס לשנה הרלוונטית, תקופות חל''ת, גובה משכרות הפיצויים או אם אפשר לומר את צידו של המעסיק בתקשורת שבין העובד לבינו. בעזרת טופס זה יוכלו רשויות המס לקבוע את אחוז המס שיגבה ממשיכת כספי קרן הפנסיה.

משיכה ללא טופס 161 עלולה לגבות תשלום מס מירבי עבור כל סכום המשיכה, עם זאת ביציאה אל גיל הפרישה החוקים מעט שונים. קרן פנסיה נתינת לאחר גיל פרישה כקצבה חודשית, אך בכדי לבצע משיכת כספים מקרן הפנסיה במעמד זה ישנם כמה פתרונות החל מהוון וקבלת את מרבית סכום הקצבה בסכום חד פעמי ופטור ממס. קיימות עוד אפשרויות שונות המאפשרות משיכת כספים מקרן הפנסיה לאחר גיל הפרישה ללא חיוב מס משמעותי, ולכל אחת מהאפשרויות הללו קיימים תנאים נוספים כמו הוון שלביצועו נדרשת קצבה של מעל לארבעת אלפים שקלים.  


(עדכון אחרון: 04/07/2022)

פנסיה - סוף מעשה במחשבה תחילה