עבודה בפנסיה
כבר הגעתם לגיל הפרישה? אם כן, בטח גם אתם ניצבים מול השאלה האם כדאי להמשיך לעבוד או לבנות מחדש את שגרת יומכם? לא מעט מהעובדים שהגיעו לגיל הפרישה מעוניינים להמשיך לעבוד, בין אם מדובר במקום העבודה הנוכחי ובין אם מדובר במקום עבודה חדש. העובדים בגיל השלישי זכאים לאותן הזכויות באופן שווה לכלל העובדים. כאשר יוצאים לגמלאות, מתחילים להגיע תשלומים מביטוח לאומי, ביטוחי מנהלים למיניהם, תשלומים של קרנות הפנסיה ועוד. למרות זאת, מרבית העובדים שהגיעו לגיל גמלאות מבקשים להמשיך לעבוד - אך האם זה משתלם?
להמשיך לעבוד אחרי גיל פרישה
עובדים שהגיעו לגיל פרישת חובה ומעוניינים להמשיך לעבוד גם אחרי, רשאים לבקש ממעסיקם להמשיך לעבוד במקום עבודתם. גיל פרישת חובה זהו הגיל בו ניתן לחייב עובדים לפרוש לגמלאות. גיל 67 עבור גברים ונשים. אין הכרח שהמעסיק יענה בחיוב לבקשת העובד, אך הוא מחויב לבחון את הבקשה ולשקול זאת בכובד ראש ובהתאם לכל הנסיבות.
מהן הסיבות שעולות בקשות להמשיך לעבוד לאחר גיל הפרישה?
אנשים רבים המגיעים לגיל הפרישה, וגם אלו היוצאים לפרישה מוקדמת, מבינים שזמנם עתיד להתפנות בצורה משמעותית, בין היתר לפעילויות פנאי ובילויים. אך לא לכולם הדבר נראה זוהר כל כך, ישנם כאלו החוששים מעודף זמן שיצור שעמום, שיביא אתו תחושה של ניוון ותסכול. כתוצאה מכך הם מעדיפים להמשיך לעבוד, בין אם במקום העבודה הנוכחי ובין אם במקום עבודה חדש ואפילו רק במשרה חלקית. הרצון להמשיך לעבוד נובע בעיקר מהשאיפה לשגרה קבועה, הנותנת סיבה טובה להתעורר בכל בוקר, ושומרת על חיוניות. מעבר לזה ישנו רצון להמשיך לתרום, על מנת לממש את היכולות ובכך להרגיש משמעותיים.
אי אפשר להתעלם גם מהצורך הכלכלי – ישנם אנשים שהגיעו לגיל פרישה או שנאלצו לצאת לפנסיה מוקדמת, ולא הצליחו לצבור חסכונות מספיקים דיים, על מנת שיוכלו להמשיך לקיים את שגרת החיים שלהם בכבוד, לכן הם חייבים למצוא מקור פרנסה נוסף.
השמה לאחר גיל הפרישה
קיימות חברות השמה שונות, המיועדות לתעסוקת בני 60 ומעלה, לאחר פרישה לגמלאות. ישנם גם מסלולים ותוכניות לקידום הנושא, כך למשל קיימת תוכנית "ותיקים בעבודה" מטעם המשרד לשוויון חברתי, המתאימה לגברים ונשים בני 60 ומעלה, המעוניינים במסלול תעסוקה חדש. זוהי תוכנית מקיפה, באמצעותה נעשה בירור ראשוני לגבי העדפות, ניסיון קודם וכישורים, לפיהם נעשית התאמה למקום התעסוקה. במידת הצורך ישנן הכשרות שונות, עריכה של קורות החיים והכנה לראיון עבודה. מלבד אלו ישנו גם סיוע במציאת מקום העבודה החדש ואפילו לווי לאחר ההשמה. ההשתתפות בתוכנית ללא עלות. בנוסף לתוכנית זו ניתן גם למצוא פורטל תעסוקה ייעודי לבני 60 ומעלה, מטעם עמותת "והדרת". פורטל "דרוש ניסיון" הינו מאגר גדול של משרות ברחבי הארץ, בו מעסיקים מציעים משרות למבוגרים בעלי ניסיון. גם במקרה הזה, השימוש בפורטל לא כרוך בתשלום.
הסבה מקצועית
מדוע לבחור בהסבה מקצועית? לא תמיד ישנה האפשרות להמשיך המקום העבודה הנוכחי וכתוצאה מכך ישנם אילוצים המחייבים לשנות את אופי התעסוקה. מעבר לזה במידה ומדובר בעבודה הדורשת יכולת פיזית, לא תמיד ניתן להמשיך לעסוק בה. עניין נוסף הוא ההזדמנות ללמוד תחומים חדשים, המאפשרת להתעדכן, להישאר רלוונטיים ואף גורמת לתחושה מרעננת של התחדשות. לעיתים אנשים גם מעוניינים לשנות את היקף המשרה ולעבוד בצורה מצומצמת יותר וקלילה, אז ניתן למצוא מעסיקים המחפשים במיוחד עובדים שיצאו לגמלאות, מאחר ואין להם עבודה המספקת היקף שעות סביר. הסבה מקצועית יכולה לתת מענה על כל הצרכים האלו.
לסיכום, האם זה משתלם?
בהיבט הכלכלי, חשוב שתבחנו את סך תשלומי המס עבור כל ההכנסות המחויבות במס, אם אינכם מבינים בזה, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע. אבל כפי שכבר הבנתם, מלבד השיקול הכלכלי ישנו גם אלמנט הרגשי, חיוני ובריאותי המהווה משקל רב על ההחלטה.