האם משתלם לצאת לפנסיה מוקדמת?
עובדים רבים משקיעים את מירב שנות חייהם במקום העבודה. ע"פ החוק, ניתן לחייב עובדים, גברים ונשים, לפרוש בגיל 67. ישנה אפשרות נוספת של פרישה מוקדמ המותרת החל מגיל 60. מצב זה ייתכן בין אם ביוזמת העובד ובין אם ביוזמת המעסיק, כאשר ישנה הבנה בין שני הצדדים.
חלק מהעובדים רואים ברעיון של פרישה מוקדמת חלום מתוק, ואילו החלק השני חלום בלהות, מאחר ואי אפשר להתעלם מהמשמעות הכלכלית של מהלך זה, התחלה של תשלום הקצבה לפנסיה מוקדמת, משמעותה הפסקת ההפקדות השוטפות לפנסיה, כך שהגידול ביתרה הצבורה נפסק. משמעות כלכלית זו עשויה להעלות המון חששות ותהיות בקרב עובדים, כמו למשל היכולת לכלכל את הבית ואת צורכי המשפחה בכבוד, עולות שאלות כמו: האם ישנם סיכונים הכרוכים בהחלטה? כיצד לנצל את הזמן הפנוי? חששות לגבי אובדן חיוניות ועוד.
חוק גיל פרישה מוקדמת
חוק גיל פרישה מציין שלושה פרמטרים: גיל פרישה, גיל פרישה מוקדמת וגיל פרישת חובה.
גיל פרישה - זהו הגיל שבו עובדים זכאים לסיים את עבודתם ולפרוש לגמלאות. גיל הפרישה עבור נשים הוא 65-62 בהתאם לשנת הלידה שלהן, וגיל הפרישה עבור גברים הוא 67.
גיל פרישה מוקדמת - הגיל שבו עובדים זכאים לצאת לפרישה מוקדמת הוא 60, לגברים ונשים. אך שימו לב, בשל כך תופחת הגמלה שלהם.
גיל פרישת חובה - זהו הגיל שבו ניתן לחייב עובדים לסיים את עבודתם ולפרוש לגמלאות. גיל פרישת חובה עבור נשים וגברים הוא 67. ישנם מקרים חריגים כמו הורים שאיבדו את ילדיהם אשר זכאים לעבוד עד גיל 71.
יציאה לפנסיה מוקדמת - למי מוצעת האפשרות?
פרישה מוקדמת יכולה להיות יוזמה של העובד או של המעסיק. זכות הניתנת לעובדים מסוימים, היא פרישה מוקדמת על חשבון המעסיק, שלרוב מעוניין בפרישתם. בדרך כלל מדובר בשני סוגים של מקרים:
זכות לצאת לפרישה מוקדמת תחת הסכם - במקרה זה, האפשרות לפרישה מוקדמת מעוגנת בהסכם העבודה של העובד, לדוגמא הסכמים קיבוציים. ניתן לראות זאת בתחומים של הוראה, עובדי מדינה וכדומה.
תוכנית פרישה מרצון - זוהי יוזמה של המעסיק בניסיון לשכנע עובד או עובדת לפרוש מרצונם, תחת הסכם של פרישה מרצון.
איך ניתן להיערך לפרישה מוקדמת?
במידה והחלטתם לצאת לפנסיה מוקדמת, או שאתם עדין נמצאים בשלב ההתלבטות, ישנם דברים חשובים שכדאי להבין ולקחת בחשבון. הדבר הראשון הוא שקצבה של פרישה מוקדמת באופן טבעי נמוכה יותר, בעקבות הפסקת ההפקדות השוטפות לחשבון הפנסיוני. דבר נוסף, מרגע שהתחלתם לקבל את הגמלה, אין דרך חזרה. זה אומנם נשמע דרמטי אבל חשוב מאד להבין שמרגע ההחלטה לא ניתן להפסיק את הקצבה, כך שאם אתם בוחרים לחזרו למסלול של עבודה, תאלצו לעשות תיאום מס. מעבר לזה, בשונה מקצבה של פרישה "רגילה", כלומר פרישה בגיל שנקבע בחוק, קצבה של פרישה מוקדמת מחויבת במס. על מנת להגיע להחלטה הנכונה עבורכם, עליכם להבין את ההשלכות שלה, לשם כך מומלץ לבדוק את הדברים הבאים:
- ראשית יש לבחון את היכולת הפיננסית העתידית שלכם. האם תוכלו להתקיים ברווחה ובכבוד. איך לעשות זאת? בדקו מהן ההוצאות השוטפות שלכם ושל כלל בני הבית- מחייה, חשבונות וכמובן הוצאות חריגות.
- בשלב השני בררו מהו סך ההכנסות שאתם עתידים לקבל. כלומר קצבת זקנה, קצבת פנסיה, חסכונות פנסיונים נוספים, במידה וישנם, הכנסה צפויה של בן או בת הזוג, חשבו על כל המקורות האפשריים.
- לסיום ערכו השוואה בין סך ההוצאות השוטפות לסך ההכנסות העתידיות. אל תשכחו לקחת בחשבון הוצאות על מיסוי ושינויים עתידים בהכנסות במהלך השנים.
- נקודה אחרונה שיש להתייחס אליה היא חישוב הקצבה בגיל הפרישה בהתאם לחוק. בדקו מה צברתם עד כה ומה אתם עתידים לצבור עד שתגיעו למועד הפרישה. כספים אלו אמורים להספיק לכלכל אתכם, ולדאוג לצרכים שלכם במצבים שונים, לשארית חייכם.